Wat is VOIP?

VoIP is een afkorting voor Voice over IP, wat simpel gezegd spraak via IP verbinding betekent. De exacte afkorting is Voice over Internet Protocol. Met een IP verbinding wordt in de meeste gevallen een internetverbinding bedoeld. In de volksmond wordt VoIP telefonie ook gewoon internettelefonie genoemd of nog gemakkelijker: internetbellen. VoIP is dus een telefoongesprek via het internet.

Het laatste decennium zijn steeds meer bedrijven gebruik gaan maken van VoIP zakelijk. Vooral voor bedrijven met meer dan 50 werknemers heeft VoIP veel voordelen. De belangrijkste pluspunten zijn kostenbesparing en grote bereikbaarheid.

Voordelen VoIP

Een VoIP oplossing biedt voor- en nadelen. Een groot voordeel is dat bellen via VoIP goedkoper is dan bellen via de traditionele telefonie. Je kunt tot wel 40% op de kosten besparen. Dankzij bepaalde producten die VoIP biedt, kunnen medewerkers onderling gratis bellen. Hetzelfde geldt voor verschillende vestigingen van hetzelfde bedrijf. Bovendien kunnen mobiele en vaste telefonie geïntegreerd worden. Hierdoor zijn medewerkers altijd en overal bereikbaar. Er kunnen meerdere nummers op één simkaart kunnen worden geïnstalleerd. Het aantal gesprekken dat plaats kan over één netwerkverbinding is oneindig. Klanten hoeven dus (bijna) niet meer te wachten totdat ze worden geholpen.

Nadelen VoIP

Een nadeel van VoIP (zakelijk) is dat je altijd een internetverbinding nodig hebt. Als je deze eenmaal hebt, kun je er van alles mee. Maar mocht er een storing zijn of iets in die trant, dan ligt alles plat. Voordeel is dan wel weer dat veel providers inkomende gesprekken kunnen doorschakelen naar de mobiele telefoon. Werk je in een oud kantoorgebouw? Dan kan het zijn dat het netwerk hier te oud is om VoIP goed te laten functioneren. Het netwerk moet dan geoptimaliseerd worden.

Voor meer informatie over VoIP, VoIP zakelijk en VoIP oplossingen kun je altijd het internet raadplegen. Verschillende bedrijven bieden producten aan om VoIP telefonie mogelijk te maken.

(12)

admin Auteur