Telfort ontvouwt plannen voor HSDPA

Telfort heeft afgelopen week bij de presentatie van haar 3G-plannen laten weten dat de Chinese netwerkleverancier Huawei gaat werken aan de aanleg van een UMTS-netwerk met HSDPA.

HSDPA is een softwarematige upgrade van UMTS-netwerken die een veel grotere theoretische bandbreedte geeft. In laboratoria heeft HSDPA inmiddels wel 14,4 Mbps gehaald maar operators zullen deze bitrates voorlopig evenwel niet kunnen halen. In de eerste plaats vereisen dergelijke snelheden een veel grotere uitrol van cellen in het 3G-netwerk. Verder is deze bandbreedte gebaseerd op één of slechts enkele gebruikers binnen een netwerkcel. Los hiervan zijn er voorlopig nog geen leveranciers van netwerkkaarten en andere randapparatuur die deze capaciteit ondersteunen. Iets meer dan 1 Mbps is tot nu toe de hoogst haalbare bandbreedte.
Telfort kan na de uitrol van HSDPA uiteraard wel meer mobiele bandbreedte kunnen aanbieden dan de operator met de huidige technologie EDGE op basis van GSM kan bieden. Zeker is wel dat Telfort medio tot eind volgend jaar een aanbod van HSDPA wil hebben het is niet gezegd in welke regio’s dit zal zijn. Zeer waarschijnlijk zullen gebruikers in de vier grote steden eind volgend jaar kunnen profiteren meer mobiele netwerkcapaciteit. Ook T-Mobile heeft recent aangegeven de technologie HSDPA te gaan gebruiken en laat dat aanleggen door haar leverancier Nokia.
Hiermee wordt duidelijk dat Telfort UMTS niet op de traditionele wijze zal exploiteren. Overigens zijn Telfort en de andere operators met een UMTS-licentie volgens de licentievoorwaarden verplicht om hun UMTS-netwerk voor 2007 aan 70 procent van de bevolking te kunnen aanbieden. KPN en Vodafone hebben hun UMTS-netwerken en –diensten inmiddels in grote delen van het land operationeel. Hoe zij tegen HSDPA aankijken, is niet bekend.

(3)

admin Auteur