De Nokia 3310: de mobiel van voor de smartphone

De trends in mobiel, internet en smartphones volgen zich op in hoog tempo. Sommige komen ook weer terug. De nieuwe Nokia 3310 (ja, nieuwe!) past prima in deze trend. Op de MWC 2017-beurs werd het nieuwe toestel gepresenteerd door de fabrikant die de rechten ervan heeft verworven van Nokia.

De eerste generatie Nokia 3310 werd gemaakt tot 2005 en was razend populair bij zijn vele gebruikers. Maar liefst 126 miljoen keer ging het toestel over de toonbank en dat had goede redenen. In weerwil van veel andere plastic troep was de Nokia 3310 een en al degelijkheid. En dat betaalde zich uit. Nee, je kon er niet mee surfen, en nee je kon er niet je mail mee checken en social media bestond nog niet echt als begrip. Je had Hyves, Myspace en daar hield het wel zo’n beetje mee op.

Waarom hielden mensen dan onvoorwaardelijk van een toestel dat een scherm had met de afmetingen van twee postzegels naast elkaar? Het had juist te maken met het gebrek aan beeldscherm. Doordat het geen smartphone was, kon je er niet mee internetten. Om die reden had je niet een groot beeldscherm nodig. En als gevolg daarvan bestond de telefoon vooral uit handige knoppen en een sterke kunststoffen behuizing. Het toestel ging om die reden niet snel stuk,vooral dus vanwege het gebrek aan beeldscherm. Andere toestellen hadden dat ook, maar die combineerden het gebruiksgemak niet met de mogelijkheid om met een een hand alles te doen met je telefoon wat je maar wilde. Laatste absolute voordeel zat aan de achterkant: de batterij. Die ging rustig twee dagen mee. Kom daar nog eens mee aan met de toestellen van vandaag de dag. En wat trok mensen als allerlaatste over de streep om toch te kiezen voor de Nokia 3310? Snake. Wie na het jaar 2000 geboren is, moet dat even Googelen.

Kortom, een hele rits redenen waarom het toestel populair was bij vele gebruikers. De grote vraag is dan natuurlijk: hoe zit het met zijn opvolger. Het is niet techniek van de bovenste plank. Er is connectiviteit via 2.5G, dus nog voor 3G, als het gaat om de snelheid. Daarnaast draait de telefoon op het besturingssysteem S30. Dat is stabiel, maar vergeleken met Android en iOs is er vrij weinig keuze in apps. Ook de camera is met 2Megapixel niet erg rijk bedeeld. Al met al is het dus vooral een toestel voor mensen die geen afscheid kunnen nemen van de Nokia 3310. En lijken de makers vooral goed in SEO marketing, dan met technologie.

(39)

admin Auteur